Länkbibliotek

Länkbibliotek

We have collected useful guides and introduction videos in the most common digital tools. We hope you find something that help you in your learning process.

Vi har samlat användbara guider och introduktionsvideor för de vanligaste digitala verktygen. Vi hoppas att du hittar något som hjälper dig i din inlärningsprocess.


Foto, grafik och design

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop är ett professionellt bildbehandlingsprogram. Det är användbart för att redigera photon och skapa specialeffekter och filter.

Adobe Illustrator

Illustrator är en vektorbaserat redigeringsprogram som du kan använda för att skapa dina egna illustrationer, logotyper mm.

Adobe InDesign

Adobe InDesign är ett layout/ombrytningsprogram. Det används för att skapa affischer, flygblad, tidningar, både för online och för material som trycks.

Adobe XD

Adobe XD är ett vektorbaserat design verktyg. Det används för att designa appar och hemsidor. Det är ett kraftfullt och gratis program där man kan animera och visa funktionalitet på sin sida eller app.

Figma

Figma är en vektorbaserat prototypverktyg som är gratis att använda i mindre skala. Det är webbaserat och enkelt att komma igång med. Du kan använda det för att designa en hemsida, en app mm.

Sketch

Sketch är en vektorbaserad grafikprogram för macOS, som används för att designa prototyper till appar, hemsidor mm. Det har liknande funktioner som Adobe XD och Figma.

Affinity Photo

Affinity Photo är ett bildbehandlingsprogram liknande adobe photoshop. Den är lite mer simpel men fortfarande kraftfull.

Affinity Designer

Affinity Designer är, liksom illustrator, ett vektorbaserat redigeringsprogram som du kan använda för att skapa dina egna illustrationer, logotyper mm. Det finns tillgängligt för både mac och windows

Affinity Publisher

Affinity publisher är ett layoutprogram som används för att skapa affischer, tidningar och annat online material. Programmet liknar Adobe InDesign.

Gimp

Gimp är ett gratis fotoredigeringsverktyg som används till att hantera foton och rita på frihand. Gimp liknar Adobe Photoshop.

Inkscape

Inkscape är ett ritprogram som är gratis och har öppen källkod. Det är ett vektorbaserat ritprogram som kan användas till liknande saker som Adobe Illustrator. Eftersom det är gratis så har det sina brister men för enklare saker funkar det bra.

Blender


Blender är ett gratisprogram för att skapa 3D-grafik och animationer. Kan användas för att göra komponenter för 3D spelutveckling, animationer och filmklipp.

Videoredigering

iMovie

iMovie är ett videoredigerings program för appleanvändare. Det kommer med macdatorer och iPhones. Det är relativt simpelt men det går ändå att göra mycket med.

Adobe After Effects

Adobe After Effects är ett program som används främst för att skapa visuella effekter och grafik. Du skapar dina effekter i flera lager och med stillbilder, rörliga bilder, ljud och datorgrafik.

Davinci Resolve

Davinci Resolve är ett videoediteringsprogram för MacOS, Window och Linux. Det finns både som gratisversion samt en professionell licens att köpa.

Adobe Premiere Pro

Adobe Premiere Pro är ett professionellt videoredigerings program för både Mac OS och Windows. Oavsett om du är nybörjare som redigerar din första video eller arbetar mot branschstandarder bör denna programvara vara ditt första val.

Microsoft Foton

Microsoft foton är ett gratis bildhanteringsprogram där du kan spara och organisera dina bilder men också göra enklare foto och videoredigering med. Vi har hittat länkar som visar hur du kan använda programmet för att redigera video.

OpenShot

Openshot är en gratis videoredigerare. Har inte så många särskilda funktioner men funkar bra för enklare redigering.

Ljudredigering

Ableton Live

Ableton Live är en sequencer för musik och en DAW(Digital Audio Workstation) för både macOS och Windows. Det kan användas som ett instrument i liveframträdanden, men det är också ett verktyg för ljudinspelning, komposition, arrangering, mixning och mastering.

Logic Pro X

Logic Pro X är en DAW(Digital Audio Workstation) och MIDI-programvara för Mac OS. Det är en bra applikation för alla typer av musikskapande, inspelning och redigering för både nybörjare och för professionell användning.

Audacity

Audacity är en gratis multi-track ljudredigerare och inspelare för Mac OS, PC och Linux. Det är ett användbart verktyg för grundläggande redigering och inspelning och det fungerar på alla operativsystem! Om du inte behöver många olika specifika verktyg och effekter kan detta vara den perfekta lösningen för dig.

GarageBand

En musikstudioapplikation för Mac och Ipads. I GarageBand kan du skapa din egen musik med hjälp av ljudbibliotek som ingår i programmet.

Animering, spel och programmering

Unity

En spelmotor som används för att skapa 2D- och 3D-spel. Det är gratis att använda och testa om du är nybörjare.

The Wick Editor

The Wick Editor är ett gratis online verktyg för att göra animeringar och spel.

Visual Studio Code

Visual studio code är en källkodsredigerare där du kan koda i många olika språk. Den är gratis och har öppen källkod.

Arduino

Arduino är ett företag som tillverkar enstaka mikrokontroller, i princip små datorer, som du kan använda för att bygga små hårdvaruprojekt.

Övrigt

Zoom

Zoom är det programmet som Malmö universitet använder för att hålla onlineföreläsningar, labbar och övningar. Med det kan du också ha egna möten med din projektgrupp eller studera till en tenta med dina vänner.

WordPress

WordPress är ett verktyg som du kan skapa bloggar och hemsidor med. Det är använt av 39% av webben.

PowerPoint

Microsoft PowerPoint är ett presentationsprogram där du kan göra dina egna presentationer med bilder och text. Som student på Mau kan du ladda ner detta program gratis här.

Discord

Discord är ett chatt och Voice over internet Program.
Den är enkel att lära sig, men kraftfull och kostnadsfri, fungerar både på mobil och datorn. Med Discord kan du skapa egna server för grupparbetet, chatta, dela skärm och videosamtala med dina klasskompisar.

WiX

Wix är ett onlineverktyg för att skapa hemsidor. Du kan skapa en gratis hemsida med lite reklam för Wix. Men du kan gå över till en betald version när din webbsida är redo.

TOPdesk

TOPdesk är ett ärendehanteringssystem som används av oss digimentorer. När du som student skickar ett mail till oss skapas ett ärende som kan du kan följa genom att logga in med ditt dator-id. Klicka in här för att lära dig mer om hur du som student använder dig av TOPdesk.