Länkbibliotek

We have collected useful guides and introduction videos in the most common digital tools. We hope you find something that help you in your learning process.

Vi har samlat användbara guider och introduktionsvideor för de vanligaste digitala verktygen. Vi hoppas att du hittar något som hjälper dig i din inlärningsprocess.


Videoredigering

iMovie

iMovie är ett videoredigerings program för appleanvändare. Det kommer med macdatorer och iPhones. Det är relativt simpelt men det går ändå att göra mycket med.

Adobe After Effects

Adobe After Effects är ett program som används främst för att skapa visuella effekter och grafik. Du skapar dina effekter i flera lager och med stillbilder, rörliga bilder, ljud och datorgrafik.

Davinci Resolve

Davinci Resolve är ett videoediteringsprogram för MacOS, Window och Linux. Det finns både som gratisversion samt en professionell licens att köpa.

Adobe Premiere Pro

Adobe Premiere Pro är ett professionellt videoredigerings program för både Mac OS och Windows. Oavsett om du är nybörjare som redigerar din första video eller arbetar mot branschstandarder bör denna programvara vara ditt första val.

Microsoft Foton

Microsoft foton är ett gratis bildhanteringsprogram där du kan spara och organisera dina bilder men också göra enklare foto och videoredigering med. Vi har hittat länkar som visar hur du kan använda programmet för att redigera video.

OpenShot

Openshot är en gratis videoredigerare. Har inte så många särskilda funktioner men funkar bra för enklare redigering.

Adobe Media Encoder

Adobe Media Encoder är en del av Adobe Suiten och ett verktyg för att exportera videofiler från Adobes Premiere, After Effects, och Prelude till massvis av olika format och platformer

Ljudredigering

Ableton Live

Ableton Live är en sequencer för musik och en DAW(Digital Audio Workstation) för både macOS och Windows. Det kan användas som ett instrument i liveframträdanden, men det är också ett verktyg för ljudinspelning, komposition, arrangering, mixning och mastering.

Logic Pro X

Logic Pro X är en DAW(Digital Audio Workstation) och MIDI-programvara för Mac OS. Det är en bra applikation för alla typer av musikskapande, inspelning och redigering för både nybörjare och för professionell användning.

Audacity

Audacity är en gratis multi-track ljudredigerare och inspelare för Mac OS, PC och Linux. Det är ett användbart verktyg för grundläggande redigering och inspelning och det fungerar på alla operativsystem! Om du inte behöver många olika specifika verktyg och effekter kan detta vara den perfekta lösningen för dig.

GarageBand

En musikstudioapplikation för Mac och Ipads. I GarageBand kan du skapa din egen musik med hjälp av ljudbibliotek som ingår i programmet.

Animering & spel

Unity

En spelmotor som används för att skapa 2D- och 3D-spel. Det är gratis att använda och testa om du är nybörjare. Standardspråket för Unity är C#.

Unreal Engine 5

Unreal Engine är en spelmotor likt Unity, där utvecklaren programmerar i C++ eller Unreals egna Blueprint-system.

Godot

Godot är en gratis och plattformsoberoende spelmotor där du kan skapa både 2D och 3D-spel. I Godot kan du skriva utveckla i deras eget språk GDScript (liknar Python), C# eller C++.

The Wick Editor

The Wick Editor är ett gratis online verktyg för att göra animeringar och spel.

Monogame

Monogame är ett gratis C#-framework som går att använda med bland annat Visual Studios för att skapa spel.

SFML

SFML står för Simple and Fast Media Library, och är ett interface likt monogame. Till skillnad från Monogame så är standardspråket för SFML C++.

Maya

Maya är ett 3D-modelleringsprogram som använts brett inom spelindustrin. Maya kostar vanligtvis genom en prenumeration, men går att få som gratisvariant för dig som är student.

Programmering

Visual Studio Code

Visual studio code är en källkodsredigerare där du kan koda i många olika språk. Den är gratis och har öppen källkod.

Arduino

Arduino är ett företag som tillverkar så kallade Maker-boards, som innehåller och stöder en programmerbar mikrokontroller, och på så sätt sänker kraven för individer att skapa egna små hårdvaruprojekt lägre än nästan allt annat på marknaden.

Visual Studio Community

Visual Studio Community är en kodredigerare som kan användas för att skriva kod i flera olika språk. Community är gratisvarianten av Visual Studio och kan användas med Windows.

Programmeringsspråk

Python

Python är ett dynamisk objektorienterat programmeringsspråk som anses vara lätt att lära sig.

JavaScript

JavaScript är ett programmeringsspråk som används främst för webutveckling. Det kan även användas till backend tex med hjälp av verktyget node.js. Detta är också ett bra första programmeringsspråk om du är ny med programmering och vill prova på det.

Java

Java är ett objektorienterat programmeringsspråk. Det är mycket vanligt och smidigt eftersom det är plattformsoberoende. Det betyder att samma kod kan köras på olika operativsystem med hjälp av en JVM(Java virtual machine).

HTML & CSS

HTML är ett språk som används för att göra layouten på en hemsida. CSS används för att styla html koden. Tillsammans skapar de utseendet på hemsidan.

C#

C# är ett objektorienterat språk som är väldigt likt Java. C# används brett, och är ett vanligt första språk för spelutvecklare att lära sig. Språket används till exempel i spelmotorn Unity.

C++

C++ är ett objektorienterat språk som är baserat på C. C++ är väldigt vanligt inom spelindustrin och är ett flexibelt språk. Det många andra språk gör automatiskt måste programmeraren själv hantera, till exempel minneshantering. Detta gör språket mer komplicerat att lära sig, men ger programmeraren mer möjligheter att optimera.

Övrigt

Zoom

Zoom är det programmet som Malmö universitet använder för att hålla onlineföreläsningar, labbar och övningar. Med det kan du också ha egna möten med din projektgrupp eller studera till en tenta med dina vänner.

WordPress

WordPress är ett verktyg som du kan skapa bloggar och hemsidor med. Det är använt av 39% av webben.

PowerPoint

Microsoft PowerPoint är ett presentationsprogram där du kan göra dina egna presentationer med bilder och text. Som student på Mau kan du ladda ner detta program gratis här.

Discord

Discord är ett chatt och Voice over internet Program.
Den är enkel att lära sig, men kraftfull och kostnadsfri, fungerar både på mobil och datorn. Med Discord kan du skapa egna server för grupparbetet, chatta, dela skärm och videosamtala med dina klasskompisar.

WiX

Wix är ett onlineverktyg för att skapa hemsidor. Du kan skapa en gratis hemsida med lite reklam för Wix. Men du kan gå över till en betald version när din webbsida är redo.

TOPdesk

TOPdesk är ett ärendehanteringssystem som används av oss digimentorer. När du som student skickar ett mail till oss skapas ett ärende som kan du kan följa genom att logga in med ditt dator-id. Klicka in här för att lära dig mer om hur du som student använder dig av TOPdesk.